Sanshou

Sanshou är en stående fullkontaktskamport som kickboxning eller thaiboxning med slag och sparkar. Skillnaden är att vi i sanshou också lägger stort fokus på nedtagningar och kast. Egentligen är Sanshou namnet på det internationella regelverk som man tävlar inom Wushu / Kung Fu. Tävlingar i sanshou hålls idag i över 75 länder.

Oavsett om du är elitsatsande tävlande eller motionär som vill ha allsidig och rolig träning är Sanshou öppet för dig. Majoriteten av våra våra elever tränar i första hand för det är så otroligt roligt och samtidigt bra träning. Så vill du vara en del av vår gemenskap så tveka inte att komma förbi på en träning och testa på Sanshou!
Sanshou historia

Sanshoun i Sverige i organiserade former startade iom att Kung-Fu/Wushu Unionen arrangerade det första riksmästerskapet i Sanshou 1993. Detta hölls faktiskt av en av de äldsta T.I.A. föreningarna i Älmhult. Mellan 1993 och fram till början av 2000-talet var antalet tävlingar och deltagare varierande. Idag har förbundet fler tävlande, bättre domare och det syns på de svenska framgångarna internationellt. Sen den första tävlingen har T.I.A. med olika intensitet deltagit på RM och SM som arrangeras av Svenska Budo och Kampsportsförbundet. De främsta meriterna förbundet har inom sanshou är Ronnie Magnusson från T.I.A. Vetlanda som erövrade SM-Guld 2009 i -85kg, Ardelan Sheikhzadeh från T.I.A. Borås som erövrade SM-Guld 2012 i -80kg, samt Thomas Kühn från T.I.A. Borås som erövrade SM-Silver 2012.

Träna Sanshou

Sanshou träning är väldigt inriktat mot de tekniker som fungerar bra på mattan. Inom T.I.A. behåller vi traditionen från våra Kung-Fu rötter och blandar det med modern träning för bästa utveckling. Träningen är väldigt fysisk och vi lägger stor vikt för att stärka eleverna för att minimera skador.

De delar som vi tränar är slag och sparkar på mitsar. Fotarbete och ringstrategi för att ligga steget före sin motståndare. Kast och svep som ger mycket poäng, men det är inte bara tävling som gäller. Omkring 90% av våra tränande gör det för att det är en väldigt allsidig och bra träning samtidigt som det är väldigt roligt och endast 10% av våra tränande är aktiva tävlande.

Den viktiga grundträningen kommer att avgöra hur lätt du har för att utvecklas i framtiden och vi lägger därför stor fokus på att skapa en bra plattform för dig med bra grundtekniker. Enkla slag och sparkar övas samtidigt som fotarbetet väver ihop det hela. För att klara av träningen är det viktigt att bygga upp en grundkondition och styrka. Som nybörjare är det inga problem om man känner sig otränad och stel, tillsammans kommer vi att bli bättre.

En del av träningen är sparring där man övar tekniker mot varandra. Detta sker under mycket kontrollerade former och först när eleven är redo för det. Det är inget krav att sparra om man inte vill. Grundregeln är att man börjar på en väldigt låg nivå och sen bygger man från det.

Tävla i Sanshou

Trots att det inte är ett krav är vår målsättning att alla elever skall ha en möjlighet att tävla för att pressa sig själv lite extra i träningen och få motivation som ibland krävs för att komma till träningslokalen. T.I.A. arrangerar varje år egna tävlingar där man möter motståndare som tränat lika länge som en själv och gått lika många matcher. När man sen har lite mer erfarenhet finns möjligheten att delta i RM eller kanske till och med SM.

Matcherna är 2x2min och går på en upphöjd fyrkant utan ringrep. Den stora utmaningen är att samtidigt som man måste kämpa mot sin motståndare genom att plocka poäng och undvika att bli träffad skall man hålla sig uppe på plattformen. Slag, sparkar och kast ger olika poäng och för varje rond utses en vinnare. För att vinna matchen måste man vinna två ronder.
För en komplett regellista kan du följa denna länk och denna länk.

Till toppen