044Oavsett hur många sommarläger jag åker på längtar jag alltid tillbaka strax efter att de är över, och visst är de över alldeles för fort. T.I.A. Sommarläger 2013 var mitt 9:de raka sommarläger och även om mycket har förändrats över åren är det alltid lika kul att träffa T.I.A. bröder och systrar från hela förbundet, hela vägen från Malmö upp till Stockholm. Ett enormt stort tack går ut till alla administratörer, tränare och elever som tillsammans gjorde detta underbara sommarläger möjligt.

Jag kommer fortfarande ihåg mitt första sommarläger. Det tog plats på Tjörnarps kursgård och jag lärde känna många vänner som jag fortfarande har god kontakt med än idag. Även detta årets sommarläger var det första för många av förbundets medlemmar, en dem är Tony Pinberg från Borås som delar med sig av sina tankar om sommarlägret i texten nedan. Bilderna är tagna av Martin Olin.

Glöm inte att skicka in feedback på sommarlägret så vi kan göra det ännu bättre och större nästa år.

Allt har sitt slut, och tyvärr även sommarlägret som var mitt första, men verkligen inte sista. Jag hade gärna fortsatt flera dagar till för att insupa alla fantastiska kunskaper som delades av fantastiska människor, men jag får erkänna att min kropp nog är tacksam att vara hemma trots allt. Schemat bjöd på mycket intressant, och eftersom jag tränar både kungfu och qigong så satt jag redan innan avfärd och pusslade ihop vilka lektioner jag ville gå på för att få ut mesta möjliga. Istället för att kommentera så mycket om exakt hur jag valde så kan jag sammanfatta det med att det enda jag egentligen ångrar är att jag inte kunde gå på alltihopa! Inte under en enda lektion ångrade jag vilket jag valt även om jag ofta sneglade lite på vad den andra gruppen sysslade med. Om jag hade ett bra upplägg eller tur må ha sin del i det hela men jag ser det främst som att det var en genomgående hög kvalitet på upplägget överlag!

030 Vad tar jag med mig från lägret? Ja förhoppningsvis en del tekniker, men med så mycket nytt är det som nybörjare orealistiskt att förvänta sig komma ihåg allt som gåtts igenom. Däremot har jag fått upp ögonen lite (tror jag åtminstone) för att det är vissa bakomliggande principer snarare än milimeterutförda tekniker som binder ihop saker och ting inom systemet även om den faktiska kopplingen kommer först långt över min nuvarande nivå. Minnet av detaljer i utförandet har börjat blekna men jag hoppas att de lärdomarna stannar kvar.

Sist men inte minst vill jag reflektera lite över den sista punkten på schemat. Sifu Magnus berättade om systemets väg till Sverige och hans del i det vilket var fantastiskt roligt att lyssna på. Min egen väg till kampsportens underbara värld inspirerades också till stor del av ”jättehäftiga” filmer under 80-talet. Mina favoriter var American Ninja, Karate Kid och givetvis hade även Bruce Lee viss representation men jag hade redan i den åldern svårt för den sagolikt dåliga dubbningen till engelska. Precis som Sifu berättade var det något begränsat hur man kunde söka sig till kunskap före internet. Det var lösnummer av Fighter Mag och beställningar av böcker från SBI som gällde för min del. Böcker och häften om breaking, härdning, mönster, the complete ninja, dim mak och så vidare finns fortfarande kvar någonstans i mina gömmor. Från mina första steg in i judolokalen 1990 har det varit en brokig väg som gått via tae kwon do, hapkido, vikingastrid, wing chun, en kort provperiod kungfu och qigong, muay thai och krav maga innan jag kom hem igen till nuvarande.

105 (2) Kom hem. Ja, jag tror nog det. Med så många olika stilar i bagaget ser jag vissa grundläggande principer, tekniker och tankesätt som återkommer. Det är kul att leka med tanken om hur det hade gått om jag hittat till T.I.A. redan som nioåring. Hade jag stannat kvar, eller hade jag gått vidare? En omöjlig fråga att svara på såhär 23 år senare. Jag kan bara hoppas på att bli kvar under nästkommande 23 år och kunna bidra med något till klubben och förbundet på vägen.

Tony Pinberg – Borås