Slippa träningsvärken i höst?

Så kom det lite sommar till sist! solen skiner och termometern visar en bra bit över 20 grader. Men snart är det dags att dra igång på allvar i träningslokalen. Även om det just nu känns avlägset med en massa grillmat och glass på stranden :-)

Frågan du ställer dig nu är hur man slipper den där första riktigt hemska träningsvärken. Mitt tips är att om man hållit uppe med träningen hela sommaren är att sakta men säkert väcka sina gamla Kung-fu muskler. För att inte lägga in för många och långa träningspass är mitt tips följande. Kör 2-3 pass i veckan de sista två veckorna av ledigheten. Börja med en rätt lugn runda jogg. Beroende på din tidigare form ca 3-6km i sakta tempo är rätt lagom. Därefter kör du igenom dina tunga grundövningar. Peng-Ma, Gong-Bo och förflyttningar emellan dessa i ca 10-15min, återigen beroende på ambition. Avsluta med armhävningar, sitt-ups och grodhopp. Jogga ner ca 1km och stretcha lite.

Är du sanshou elev byter du ställningsträningen mot mer grodhopp, fotarbete och tåhävningar. Istället för någon km löpning kan man köra skuggboxning för att få mer värme i axlarna och sen plåga dem lite genom att köra lite statiska övningar såsom snurra på armarna i små cirklar m.m.

Både Kung-fu och sanshou elever kan ha nytta av lite sparkteknikträning. Kör alla grundsparkar sakta som på räkning och lås varje rörelse. På så sätt sätter man igång muskelminnet sakta och samtidigt tränar man rätt muskler som man använder vid sparkarna. Lägg in ca 20st sparkar per ben och spark.

Beroende på ambitionen tar det ju allt från 30-90min att köra ett sådant här pass. Även om du bara kör minsta möjliga alltså 4st 30min pass så kommer du ha nytta av detta och slippa en del av den där overkligt smärtsamma träningsvärken som vi alla någon gång har känt efter en slapp sommar!!!

Vi ses i träningslokalen i höst

Sifu Zi Niaj Paul Roos