Träna hårt

Träna hårt och smart!

För ett bra tag sedan läste jag en liten artikel i Fighter Magazine där de tog upp fem klassiska misstag som man ofta gör omedvetet i sin träning. Dessa missar kan i sin tur begränsa resultaten av din träning. Jag tyckte den var bra så jag tänkte dela med mig av den här. Tipsen är lika applicerbara inom mordern och traditionell träning.

Att komma oförberedd

Att komma instormande i träningslokalen en minut innan passet börjar, knyta bältet medan man värmer upp och stänger av telefonen garanterar ett mindre produktivt och tråkigare träningspass. Att vara oförberedd, både fysiskt och mentalt, på det man gör eller ska göra är också den enskilt största faktorn som leder till skaderisk. Kom i tid, samla dig och var förberedd.

Att inte varva ner efter ett hårt pass

Ett tufft pass lämnar din kropp förgiftad av mjölksyra och andra slaggprodukter. Att gå rakt in i duschen, hem och sätta sig i soffan låter ditt system slita med att rensa bort allt detta när den borde återhämta sig och bygga sig starkare. Ta tio minuter efter ett hårt pass till att skuggboxa lugnt, jogga eller hoppa rep så kommer du att känna dig fräschare och redo att ge järnet igen snabbare.

Att bara träna det man är bra på

Det är din svagaste länk som begränsar dig men det är oftast det man är bäst på som man tycker är roligast att träna. Det är roligt för att man är bra på det men man är också bra på det för att man tycker det är roligt. Ignorera inte dina svagheter, gräv ned dig i dem och gör dem till styrkor.

Att ha så kallad ”tränings ADHD”

Vårt samhälle och vår kultur handlar om mätbara resultat och snabba belöningar. Vi vill ha resultat och vi vill ha dem i går. Första gången nybörjare sätter sin fot i en kampsportslokal vill han eller hon sparra, efter en vecka vill de ta nya bälten. Försök sluta fred med att allt tar tid och det bästa du kan göra är det du har framför dig just nu. Dagens övning är dagens övning. Var kontinuerlig så går det snabbt framåt, men det finns inga genvägar.

Att sitta fast i en rutt

Vi som har tränat ett tag tenderar att ha samma lösningar som vi alltid haft på samma problem som vi alltid haft. Vi har ett visst bestämt sätt att träna på och utföra varje teknik, vi har en viss växel i sparring och vi vet exakt vad vi tycker är den bästa styrke- och konditionsträningen. Om vi söker ny information är det mest sådant som bekräftar det vi redan tror på som intresserar oss, inget som bryter mot vår rutt. Fast gör man det man alltid gjort får man det man alltid fått. Var inte rädd att bryta mot alla regler och göra motsatsen ibland. Om din utveckling står still har du inget att förlora!

Fighter Magazine nr2 2010

Andreas Sjöblom
Chefsinstruktör – T.I.A. Borås