Jag får oftast samma frågor gällande resan och jag såg minsann en liten kommentar som ställde frågan igen :) så ett litet FAQ-inlägg är ju inte helt fel.

Första frågan många ställer är: Hur är vädret i Kina?
Kina är ett stort land och eftersom vi ska till centrala Kina så är vädret mer eller mindre precis som här, inte vidare exotiskt.
Turligt nog så börjar det gå över till plusgrader åtminstone, ifall där finns snö vet jag inte men det skulle jag nog tro.

Vad går kalaset på?
Det här är rätt intressant just för att folk tror så olika. Vissa tror att jag får betalt, eller att det är gratis andra tror att det kostar en förmögenhet. Allting är ju relativt, jag känner många som inte skulle hosta upp ett öre för att åka till Kina, ännu mindre för att träna 6 timmar om dagen.

Men om man ska lägga ihop allt man måste tänka på inför resan så börjar vi med:
Visum: ca 600 kr

Flygbiljett: Hittade vi för 3500 enkel, vi har inte beställt hem.

Reservation av plats på skolan: Ca 700 kr, beror på vad dollarn ligger på eftersom de skriver priserna i dollar.

Nattåg från Shanghai till Xinyi: ca 2-300 kr.

Förlängning av reseförsäkring: Ca 600 kr.

Nu kommer vi till själva skolavgiften som är det mer intressanta. De har ett system som utgår från att ju längre du stannar, desto lägre blir månadsavgiften och de har en prisplan på alltifrån 1 mån till 5 år.
Eftersom vi har planerat att stanna i ungefär 3 månader så kommer vårt besök på skolan gå på: 1950 dollar vilket just nu blir 13.000 svenska kronor.
I priset ingår: Mat 3 ggr om dagen, 6 timmar träning om dagen 5 dagar i veckan, lektioner i kinesiska, kalligrafi och buddhism. Sen även boende, varmvatten och tvättmaskin.
Vissa jag känner har blivit helt förskräckta när de hör priset för att det är så lågt och påstår att vi kommer få slavarbeta och endast få äta ris och så hade det nog varit om skolan låg i Sverige.
Det är svårt att tänka sig att en lägenhet som kostar 3000 kr här, kostar 300 kr i Kina, att man kan äta ute för 15 kr osv. Så om man ser det från ett kinesiskt perspektiv så blir vi egentligen blåsta, jag tror att de tjänar nog en hel del pengar på skolan. Inte gör det mig något om vistelsen blir lyckad :). Vill man ha Internet på rummet kostar det 25 dollar i månaden.

Om du tränar där i 5 år kan jag nämna att det går på 20.000 kr om året, inte helt fel.

Hur tusan hittade du det här?
Google är din bästa vän! Det finns flertalet skolor man kan träna på i Kina som västerlänning. Den här jag hittade (som jag tänker länka till efter jag redan skrivit all info om den och besökt den) hade en mer seriös hemsida, vilket känns lite fjantigt att gå efter men det kändes bekvämt och servicen har än så länge varit top notch över mejl. Den var dessutom inte särskilt dyr, det finns vissa skolor som brer på helt hutlösa priser. Dessutom har de anställda tolkar.